Rabu, 29 Ogos 2007

Tahniah KM 10 TAHUN JADI KP

Tahun depan genaplah 10 tahun KM jadi KP (Ketua Pengembala) - tahniah kepada anda kerana berjaya menjadikan Utusan ?????????????????.

1. Porak-peranda:
Berikutan pemberhentian kira-kira 40 wartawan, penolong pengarang dan pengarang serta kini bergelut dengan kekurangan wartawan berkebolehan - yang tinggal mengendalikan Utusan Malaysia dan Mingguan Malaysia hanya pengarang-pengarang yang `Yes Sir' , penakut dan tidak tahu apa yang hendak ditulis.

2. Edaran akhbar merosot:
Utusan Malaysia dan Mingguan Malaysia yang dulunya akhbar paling tinggi jualan dengan Utusan Malaysia mencecah 350,000 naskah kini hanya tinggal 180,000 naskah dan Mingguan Malaysia yang dulunya mencecah pengedaran 650,000 kini hanya tinggal 350,000.

3. Paling Dibenci Orang Melayu:
Utusan Malaysia dan Mingguan Malaysia kini tidak lagi menjadi pilihan orang-orang Melayu kerana ia tidak mempunyai aspirasi akhbar orang Melayu.

Anda akan mencapai usia 55 tahun pada tahun depan - persoalannya adakah anda akan menyambung kontrak anda sendiri untuk menjadikan anda KP yang paling lama berkhidmat. Nampaknya anda telah memulakan lobi-lobi untuk mendapatkan belas ehsan dari Perdana Menteri dan Budak-budak Tingkat 4 bagi membolehkan anda menyambung perkhidmatan anda sebagai KP . Teruskan melobi kami pasti anda akan berjaya menyambung kontrak - tapi ingatlah bahawa setiap apa yang anda lakukan semasa menjadi KP - anda jawablah di Akhirat nanti - pastinya kami antara pekerja-pekerja yang akan melontarkan pelbagai tuntutan kepada anda di Padang Mashyar. Jumpa di Neraka KM.

Sabtu, 4 Ogos 2007

Hadiah RP250,000 Peraduan Teka Editor Romen Wartawan

Tawaran baik - Hadiah RP250,000 bagi mereka yang dapat meneka siapakah Editor yang dikatakan oleh pelayar blog:



1) Taming Sari said: -



Bodek x per lagi...ini aku nak suruh ko org siasat bos romen ngan staff (pompuan cantik kononnyerrr)....what the hell.... Romen..romen...dedahkan bos kaki romen...yg warak pun ada..wakakaka....



2) Private_ investigator said: -

Kawan dengor, mamat tu sorang bos di Kosmo!. pompuan tu pulak budak Kosmo! gak. ceritanya dia dulu pakwe makwe masa dia praktikal di Utusan Malaysia. Laki tu masa tu di utusan malaysia gak.

aku tau sape dia mamat yg suka romen dengan budak wartawan tu. confirm. nak tau siapa, dia salah seorang bos Kosmo! yang rajin pegi surau. klu atau cara mengenalinya ialah dia semasa duduk tahiyad awal pun sama dgn caranya dgn duduk tahiyad akhir.... (tahu tahiyad akhir tak?) pelik kan, hanya orang yang selalu pegi surau je tau dan boleh kesan. budak perempuan tu pulak pendek-pendek orang kelantan, ada rupa lah sikit. Kami memang dah lama tau cerita ni. Mamat tu selalu dating dengan minah tu. ada kwn kata dia orang pernah cuti sama2 kat Cameron Highlands. betul ke tidak tu aku tak tau.





Buat tekaan anda sekarang - RP250,000 menunggu anda

Siri 2: Tawaran Jawatan Editor di Utusan Malaysia

Tawaran baru - kepada wartawan-wartawan dan editor-editor Berita Harian, Bernama, Star, New Straits Times dan mana-mana penerbitan lain untuk jawatan di Utusan Malaysia:

Seperti kata pelawat blog, kelab_gunong_kinabalu said...
pak nujum aku nak tambah sikit jawatan editor dan petugas di bawah juga akan dikosongkan.

4)pengarang mingguan malaysia
5)pengarang pendidikan
6)pengarang agama
7)ketua pusat maklumat
8)pengurus jabatan pengarang
9)pengerusi surau utusan
10)pengerusi badan keluarga csl
11)presiden nuj-um
12)operator kantin
13)gerai eei
14)gerai makcik depan
15) balai pak guard

Paknujum juga dapat tahu bahawa seorang ANE telah melepaskan jawatan untuk ke Sinar Harian. Marilah rakan-rakan di Berita Harian, Bernama, New Straits Times, Star hantarlah permohonan anda kepada Ketua Pengembala dan Timbalan Ketua Pengembala untuk kerjaya yang cemerlang di Utusan Malaysia - pastinya dalam tempoh sekelip mata anda akan menjadi editor di Utusan Malaysia.

Khamis, 2 Ogos 2007

Siri 1: Tawaran Jawatan Editor di Utusan Malaysia

Tawaran jawatan editor di Utusan Malaysia khas untuk wartawan atau editor-editor di Berita Harian, Bernama, Star, New Straits Times dan mana-mana penerbitan lain.


Jawatan Editor Yang Akan Dikosongkan:

1. Pengarang Sukan
2. Pengarang Utusan Online
3. Pengarang Hiburan

Kesemua editor-editor tersebut kini sedang dalam proses untuk ditendang ke jawatan baru Pengarang Prosesan - jadi kami memerlukan wartawan-wartawan dan editor-editor dari penerbiatan lain bagi mengisi jawatan-jawatan yang akan dikosongkan nanti.

Tidakkah anda mahu menjadi seperti Othman Mohamad - Penolong Ketua Pengarang (1) (dulunya merupakan bekas Pengarang di Bernama di Watan (yang telah berkubur)) ; Marhaini Kamaruddin - Pengarang Berita (dulunya wartawan Berita Harian); Mustapa Kamal Basri - Pengarang Ekonomi ( dulunya wartawan dan bekas Ketua Biro Bernama dan Star); dan ramai lagi contoh-contoh wartawan dari Bernama, Berita Harian, Star, New Straits Times dan penerbitan lain berjaya menjadi editor-editor di Utusan Malaysia.

Kami tidak boleh mengambil Penolong Pengarang, Ketua-Ketua Biro, wartawan-wartawan Utusan Malaysia menjadi editor tersebut kerana mereka semua macam lembu -dicucuk hidung dan hanya tahu buat kerja.

Jika anda berminat sila hubungi KP (Ketua Pengembala) Datuk Khalid Mohd atau TKP (Timbalan Ketua Pengembala) Aziz Ishak ditalian 03-92217055 untuk ditemuduga - jangan bimbang anda pasti akan diterima menjawat jawatan tersebut - walaupun anda sebelum ini melakukan banyak kesalahan dan banyak kena saman (ikut contoh Othman, Marhaini dan Mustapa - berlambak kesalahan dilakukan paling menyayat hati story-story muka depan) - ini peluang terbaik - minta segera - jangan tunggu lama-lama.

Sabtu, 21 Julai 2007

SIRI 3: KONSPIRASI MENJAHANAMKAN UTUSAN MELAYU (M) BERHAD

Utusan Melayu kini semakin parah - kenaikan pangkat yang diumumkan baru -baru ini merupakan taktik baru KP untuk memastikan agenda geng mamak tercapai dengan melantik mereka yang yes men sahaja memegang jawatan baru.

KP tidak akan menghadiri sebarang mesyuarat pegawai kanan kerana dia tahu apa yang telah berlaku di dalam Utusan Malaysia.

Dan lihat laporan syarikat terbaru ini adakah anda mengetahui keadaan Utusan Malaysia, baca dan cuba analisa sendiri keadaan syarikat:


Minit Mesyuarat Jawatankuasa Pengurusan Kanan yang telah diadakan
di Bilik Mesyuarat Lembaga Pengarah, Utusan Melayu (Malaysia) Berhad,
46M, Jalan Lima Melalui Jalan Chan Sow Lin, 55200 Kuala Lumpur pada 22 xxxxxx bersamaan hari Rabu jam 9.30 pagi.
KEHADIRAN AHLI
1.
Tan Sri Mohamed Hashim Ahmad Makaruddin
(Pengerusi)
2.
Encik Mohd Nasir Ali
3.
4.
Cik W. Nor Asmah W. Ismail
5.
Dr. Ahmad Hairi Abu Bakar
6.
Cik Roselina Johari
7.
Encik Jamal Ahmed
(Mewakili Encik Adi Satria Ahmad)
8.
Encik Che Mat Abd Ghani
9.
Encik Jamal Khail Mohd Isa
10.
11.
Encik Mohd Nazlan Osman
TURUT HADIR
1.
Cik Sharina Saidon
(Setiausaha)
TIDAK HADIR
DENGAN MAAF
1.
2.
Datuk Mohd Khalid Mohd
Encik Adi Satria Ahmad
Mesyuarat telah dimulakan pada 9.30 pagi. Notis yang diedar dianggap telah dibaca.
Agenda mesyuarat dibentangkan dan mesyuarat menerimanya.

1. MEMBENTANGKAN LAPORAN
DARI JABATAN PENGARANG

Tiada laporan.

2. MEMBENTANGKAN LAPORAN
DARI JABATAN KEWANGAN

-Mesyuarat mengambil maklum laporan tersebut di atas.
Keseluruhan Perolehan xxxxxx

-Bagi xxxxxxx 200x, Syarikat mencatat keseluruhan perolehan sebanyak 2.6% lebih rendah berbanding bajet .

-Perolehan Pengedaran Bersih sebanyak xxxxxx adalah 2.5% lebih rendah berbanding bajet xxxxxx .

-Perolehan Iklan xxxxxx Perolehan iklan sebanyak adalah 3.4% lebih rendah.

-Kos operasi adalah 0.8% lebih tinggi memandangkan kenaikan kos gaji pegawai-pegawai kanan.
-Kosmo! Kerugian RM9.78 Juta
:
3. MEMBENTANGKAN LAPORAN DARI
JABATAN PENERBITAN


Margin Keuntungan Menurun 25% kesemua akhbar Syarikat mencatat margin keuntungan selepas perolehan iklan yang menurun 25.0% Kemerosotan ini disebabkan terutamanya oleh pertambahan kerugian daripada pengedaran (berikutan kenaikan kos pengeluaran) serta pertumbuhan perolehan iklan yang negatif.

Utusan Malaysia
Mencatat kerugian 18.8% disebabkan pertambahan 12.1% kos pengeluaran dan kejatuhan perolehan bersih iklan sebanyak 3.2%.
Kos pengeluaran pula meningkat selari dengan pertambahan jumlah edaran. Purata kos percetakan senaskhah akhbar (tidak termasuk komisen vendor dan kos iklan/promosi) adalah sebanyak RM1.20

Mingguan Malaysia
Turut mencatat keuntungan yang menurun 17.4% disebabkan kejatuhan 5.1% pendapatan daripada pengedaran berikutan pengurangan purata jualan, Kos percetakan senaskhah akhbar (tidak termasuk komisen vendor dan kos iklan/promosi) meningkat 13.6% Penurunan 40.3% margin pengedaran serta perolehan bersih iklan yang menurun 2.7% membawa kepada jumlah margin yang menurun.

Suplemen

Setelah menolak kos pengeluaran yang dianggarkan xxxxx, keseluruhan margin keuntungan bersih dicatat sebanyak xxxxx, meningkat 26.4%.

Maaf dari Paknujum.

Kepada pelayar-pelayar blog ini pak nujum minta maaf kerana tak dapat update blog - terutama siri menjahanamkan utusan - kerana komputer pak nujum rosak maka terpaksalah pak nujum beli komputer baru nak update blog ini, kepada semua terus melayar blog ini tetapi dalam ruangan comment paknujum dah letak syarat baru - jangan marah

Syarat Naik Pangkat

Paknujum terima comment ini dari Journalism_Auditor , mengancam juga apa dia kata -apa kata kita praktik ramai-ramai.


Syarat2 Naik Pangkat di Utusan

1. Jangan Terlalu Baik Macam Hassan Mohd. Noor
2. Jangan Kerja Terlalu Ikut Arahan dan Ikut Masa Macam Mike
3. Jangan Suka Menunjuk-Nunjuk Pandai Bahasa Inggeris Macam Zaharuddin JB
4. Jangan Utamakan Tuntutan Agama seperti Pergi Haji Macam Haji Kamel
5. Jangan Suka Memberi Idea Atau Pandangan Macam Si Caboi Rozaman
6. Jangan Terlalu Rajin Macam Zul Jalil

Tetapi, 2 pekara penting mesti dipatuhi1. Anda Mesti Jadi Ahli Kelab Golf Bos-Bos Utusan, dapat pegang kayu golf pun kira oke kot2. Anda Mesti Jadi Ahli Kelab Kantin, kalau boleh duduk 2 jam sekali turun


Lain-Lain Syarat Kelayakan Ialah:

1. Anda mesti masuk parti politik Utusan pilihan anda. Mana anda suka, parti pimpinan presiden lama. Atau satu lagi parti pimpinan orang yang baru dilantik. Tapi mau tak mau anda kena jadi satu lagi parti politik dalam utusan yang dipimpin seorang mamak botak. Jadi ada tiga, ikutlah mana anda suka.

2. Anda Mesti Menepati Masa - Datang 10 pagi Balik 6 Petang2. Jangan Buat Lebih Daripada Arahan, Dia nak 1 Story Buat 1 Story Sbb kalau buat 2 akan dianggap nak cabar kedudukan bos-bos.

3. Kalau pergi mana-mana mesti belikan sesuatu untuk bos-bos

4. Kalau boleh, ajak sekali dan selalu blanja bos bila turun makan di dalam atau luar office

5. Kalau boleh jgn tonjol diri sangat sebab lagi banyak kali anda menonjol lagi banyak kesilapan anda dikesan dan sengaja dicari oleh bos terutama NE-NE yang kaki golf.

6. Anda mesti orang yang ikut peraturan dan tahu peraturan. kalau bos suruh buat OT atau DP, anda boleh tolak dengan sebab anda kata itu hak anda. Kalau nak claim OT dan DP tapi bos larang, anda mesti tahu menjawab 'kalau tak sign, saya report kat union'.

7. Kalau anda perempuan, pastikan penampilan anda sentiasa mampu menaikkan nafsu berahi NE-NE dan bos-bos lain sebab itu saja modal yang anda ada, yang lain mereka tak nampak dah.... anda mesti tahu banyak bos termasuk yang no. 1 minat pompuan gebu

8. Kurangkan bercakap atau berkomunikasi kecuali perlu di pejabat sebab percakapan anda dirakam. Bos akan putar balik rakaman untuk mengata anda itu dan ini. Anda akan dicop itu dan ini.

Analisa Kenapa Anda Gagal Dinaikkan

Paknujum terima comment ini beberapa lama dulu: mungkin anda tak berpeluang mengetahui siapa dia yang dimaksudkan oleh mata-mata:

hassan md nor (Pengarang Mingguan Malaysia) : hang baik sangat, sekali-kali lawanlahbos dlm bilik tu!

mike (Penolong Pengarang Kosmo!): @#$%^&*() berserahlah pada allah mike!

ariffin nordin (Pengarang Sisipan) : ni sorang lagi senyap.duklah pindiam-diam di suplemen tu.

haji kamel (Mantan Pengarang Berita kini Pengarang Jawi) : kamu naik haji cepat sangat, bos tak suka orang pergi haji cepat-cepat ni! tengoklah apajadi pada haji hamzah, haji shamri, haji bob, hajahnorela, hajah sholena, hajah wan rahimah. takat gumrah tak apa lah mcm haji mail tu, kan naik pangkat!lain kali kalau nak pergi haji tunggu bersara dulu!


zaharuddin (Ketua Biro Johor): tulah mulut ko lazer sangat.walauponorang putih ko berabuk-rabuk, di utusan bos takpandang tu semua.lain kali jaga mulut tu sikit.kalau naknaik pangkat. tengok orang yang ganti kau tu, diam je(diam-diam ubi berisi tau, banyak jugak masyuk!wakakakaka)

rozaman(Mantan Pengarang Tugasan kini Ketua Biro Putrajaya): kau memang caboi sejak di csllagi. ingat tak lagi apa kau sound direct kat hashimmakaruddin?. apa kau ingat dia orang nak diam je.tingkat empat pun dengarlah! pergi mintak maaf kathashim sekarang jugak!


ruhaidini (Ketua Meja Jenayah): walaupun awak tinggi lampai dan bergayamuka awak tak cantik, banyak lubang. bos tak sukaperempuan tak cantik. jangan buat facial, tak jadi.pergi cari botok.. suntik vitamin c lebih-lebihkurang. badan tu jangan kurus sangat, ambil weightgain. biar berisi dan nampak gebu. bos suka orang yanggebu-gebu berisi ni.


noraini razak(Penolong Pengarang Rencana): awak pun satu tak cantik, gemok.walaupun senyum dan hati awak manis, tu semua bos takpandanglah! mulai sekarang amalkan diet biar kurussikit. kalau boleh pergi buat face bleaching biarnampak putih sikit. dressing tu kalau boleh jagasikit! kalau rasa perlu bukak tudung bukak je. manalahtahu ada rezeki naik pangkat.


samsor jonid (Penolong Pengarang Berita) : kamu tu orang bagi jadi ane dahberuntung. nak kena cold storage mcm dulu lagi ke!satu lagi kamu tak handsom.jagalah cara berpakaian tu.bos tak suka lah serabai-serabai ni.

zulkifli dollah(Penolong Pengarang Berita): kamu satu lagi , orang dah bawakmasuk ke news desk dah mujor berangan nak naikpangkat. kamu kena kenang jasa bos selamatkan bawakeluar dari meja foreign dulu. satu lagi tukarlahcermin mata tu. bos tak sukalah.

razak din( Ketua Biro Perak): razak, p sikat rambut dulu!

zulkifli jalil (Pengarang Tugasan dan Penolong Pengarang Berita): kasihan kat kamu zul, kerja siangmalam pagi petang, sangat berbakat. tapi kamu diamsangat, tak banyak cakap maknanya tak pandai nakampulah. sekarang bos tak tengok lagi orang kuatbekerja. orang tekun macam kamu ni tak boleh hiduplahdi utusan. why not sekali sekala, pontenglahdiam-diam, keluar minum lama-lama sikit, sembanglama-lama sikit. balik offis sambung balik kerja.

ramli karim (Penolong Ketua Meja Jenayah): kau pulak terlalu berani.tuntut itu ,tuntut ini masa duduk kosmo dulu. hey brother, ngkoingat bos suka ke perjuangan mcm tu. duduk diam-diam,dengar apa dia kata, ikut apa dia suruh.

Mata-mata dalam comment juga menulis: `` khalid mohd, you are the greatest mother fucker of all times!''

SIRI 2: KONSPIRASI MENJAHANAMKAN UTUSAN MELAYU (M) BERHAD

Agenda untuk menjahanamkan Utusan Melayu kini semakin diperhebatkan, ia bermula sejak awal tahun ini.

Geng Mamak yang terkenal dengan moto tidak putus asa walaupun konspirasi dan agenda untuk menjahanamkan Utusan Melayu dengan melemahkan akhbar-akhbar Utusan Melayu serta memiskinkan syarikat berjaya, – namun agenda utama untuk mencatumkan Utusan Melayu dengan NST gagal yang menyebabkan mereka melipatgandakan usaha untuk menjahanamkan Utusan Melayu.
Geng Mamak itu menurut pemberi maklumat Pak Nujum telah mengarahkan KP melaksanakan rancangan seterusnya, kali ini melemahkan Utusan Malaysia dari segi menyingkirkan pekerja-pekerja berpotensi, caranya dengan tidak menaikan pangkat para eksekutif muda yang berpotensi kepada jawatan-jawatan yang lebih baik.
Malahan para eksekutif muda yang telah dijanjikan jawatan dan sepatutnya diletakkan di tempat-tempat sepatutnya telah diletakan di tempat yang boleh mencetuskan rasa tidak harmoni di kalangan para eksekutif, sasaran pertama ialah Eksekutif Biro Putrajaya walaupun berkaliber tetapi dengan hasrat untuk menekannya dijadikan Penolong Pengarang Ekonomi di bawah Pengarang Ekonomi, walaupun bantahan dari pengarang-pengarang kanan lain bahawa jawatan itu tidak sesuai dengan dia.
Penolong Pengarang Ekonomi dan Pengarang Ekonomi pernah bergaduh sebelum ini yang menyaksikan Penolong Pengarang Ekonomi itu dipindahkan serta merta ke Meja Am. Tujuan KP untuk meletakkan eksekutif itu di Meja Ekonomi memang bertujuan untuk memastikannya meletak jawatan – ini berjaya apabila rasa tidak puas hati eksekutif itu terhadap Pengarang Ekonomi memuncak dan akhirnya meletak jawatan dengan bekerja di tempat lain yang menawarkan jawatan yang lebih baik.
Agenda untuk memiskinkan Utusan Melayu dalam sumber manusia menjadi perkara utama kerana dengan cara ini sahaja lah Utusan Melayu akan kehilangan wartawan dan pekerja yang berkaliber untuk meneruskan kelangsungan Utusan Melayu.
Akhirnya, Utusan Melayu kehilangan ramai wartawan dan pekerja berkaliber apabila satu persatu meletak jawatan apabila dinafikan hak naik pangkat dan posisi yang dijanjikan di samping kenaikan gaji yang hanya membabitkan RM80 hingga RM200, satu penghinaan terhadap para eksekutif yang bekerja dari pagi hingga petang untuk melihat kejayaan Utusan Melayu.
Pemberi maklumat Pak Nujum memberitahu, KP sebelum ini sengaja mencetuskan rasa tidak puas hati di kalangan Pengarang-Pengarang Kanan apabila hanya lima sahaja Pengarang Kanan di naikkan gred sedangkan yang lain masih digred lama.
Utusan Melayu hari ini bukan sahaja kehilangan wartawan dan eksekutif berkaliber malahan ketidakharmonian di kalangan pekerja juga semakin memuncak,malahan sehingga kini Utusan Melayu masih bergelut untuk mendapatkan wartawan berkaliber untuk mengisi jawatan di Utusan Malaysia dan Mingguan Malaysia – dua akhbar Utusan Melayu.
Konspirasi seterusnya dalam bab 3

Sabtu, 23 Jun 2007

SIRI 1: KONSPIRASI MENJAHANAMKAN UTUSAN MELAYU (M) BERHAD

Pengunjung-pengunjung blog ini mungkin tertanya-tanya apa kena mengenai tajuk di atas dengan prestasi buruk Utusan Melayu (M) Berhad sekarang, adakah ia ada kena mengena dengan KP, apakah yang berlaku di dalam syarikat merupakan agenda KP untuk menjahanamkan Utusan Melayu agar akhbar-akhbar terbitannya tidak lagi dapat memperjuangkan nasib Orang Melayu.

Pendedahan konspirasi ini mungkin panjang tetapi saya meminta pengunjung blog terus membacanya serta menganalisis dan kemudian membuat kesimpulan sendiri

Lihat keadaan sekarang:

1) Akhbar UTUSAN MELAYU JAWI (Asal) telah ditalkinkan yang tinggal hanya Utusan Melayu Mingguan (dibiayai oleh dua kementerian Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan serta Kementerian Perlajaran - maksudnya penerbitan itu bukan lagi oleh Utusan Melayu (M) Berhad).

2. Akhbar Utusan Malaysia kini tidak berpengaruh, jumlah edaran terbaru kini telah jatuh di bawah 200,000 sehari walaupun pernah satu masa dulu ia mencecah sehingga 300,000 naskah sehari.

3. Bahagian Majalah Utusan Melayu (M) Berhad kini Utusan Karya Sdn. Bhd. semakin tenat akibat kejatuhan edaran majalah dengan penutupan satu persatu majalah serta majalah-majalah baru tidak mendapat sambutan.

Berita terkini kesemua majalah yang diterbitkan merundum jatuhnya, Majalah Wanita yang satu waktu dulu dikatakan majalah kampung tetapi mencapai 95,000 naskah jualan kini hanya mempunyai edaran di bawah 30,000 walaupun ia telah dirombak menjadi majalah bandar.

4. Kosmo! diterbitkan dan dikatakan telah mencecah 100,000 naskah sehari tetapi pada dasarnya ia mengutip kerugian setiap hari dan kini kerugian terkumpul telah mencecah lebih RM15 juta walaupun hanya diterbitkan kurang dari tiga tahun.

Ingatkah kita lagi dengan usaha-usaha penggabungan di antara Utusan Melayu dan NST (NESTUM) yang berlaku pada awal tahun ini tetapi akhirnya berjaya dihalang. Isu utama mengapa penggabungan ini hendak dilaksanakan kerana Utusan Melayu tidak mempunyai wang untuk menampung kos operasi serta pembesarannya pada masa akan datang.

Mengapa ini berlaku, adakah terdapat konspirasi di antara KP dengan beberapa pihak yang memang berhasrat untuk mencantumkan Utusan Melayu dengan NST, agar tidak ada lagi akhbar yang memperjuangkan agenda Orang Melayu.


Risikan demi risikan yang dilakukan oleh Pak Nujum memang terdapat konspirasi untuk menjahanamkan Utusan Melayu,tujuannya untuk membentuk sebuah syarikat media yang dikuasai oleh kumpulan tertentu agar dapat menekan pemimpin-pemimpin Melayu pada masa akan datang agar mengikut telunjuk mereka.

Pemberi maklumat Pak Nujum memberitahu kumpulan ini terdiri dari beberapa mereka yang amat berpengaruh dan bolehlah dikatakan sebagai Geng Mamak.

Dengan kuasa media melalui akhbar dan televisyen, Geng Mamak ini bisa menjatuhkan dan menaikan mana-mana pemimpin Melayu, maka sekiranya pemimpin Melayu tidak tunduk kepada mereka, bersedialah untuk dijatuhkan.

Untuk memastikan konspirasi Geng Mamak ini berjaya, maka NST perlu dicantumkan dengan Utusan Melayu, bagaimana hendak mencantumkan kedua-dua syarikat tersebut, Geng Mamak ini membuat keputusan bahawa Utusan Melayu perlu dilihat tidak mempunyai kekuatan untuk menampung operasinya, senang cakap untuk menjadi Utusan Melayu bankrap.

Dengan itu mudahlah ia dicantumkan, di sinilah peranan KP menurut pemberi-pemberi maklumat Pak Nujum iaitu dengan melemahkan Utusan Melayu, Usaha ini dibuat untuk memastikan akhbar-akhbar yang merupakan penjana wang bagi Utusan Melayu dilemahkan.


MENGHAPUSKAN SIMBOL PERJUANGAN ORANG MELAYU

Bermulalah usaha-usaha terancang, pertama menutup Utusan Melayu (Jawi) apabila ia dijadikan naskah tabloid dan kemudian dicetak hanya seminggu sekali dan akhirnya ditutup yang menyaksikan pembuangan pekerja. Alasannya ia merupakan akhbar yang merugikan.

Keputusan untuk menutup Utusan Melayu (Jawi) penting kerana ia mencerminkan bahawa wadah perjuangan Orang Melayu dengan mudah dihancurkan, akhbar ini merupakan simbol perjuangan Orang Melayu- maka simbol ini perlu dihapuskan terlebih dahulu.

Namun rancangan ini sedikit terganggu apabila KeKKWa dan Kementerian Pelajaran menjadi penyelamat kerana kedua-dua menteri itu melihat simbol perjuangan Orang Melayu ini perlu diselamatkan.

Maka kedua-dua menteri itu memastikan Utusan Melayu (Jawi) walaupun dalam bentuk mingguan dan diedarkan secara percuma diterbitkan semula.

Setelah gagal untuk menghampuskan simbol perjuangan Orang Melayu ini, konspirasi ditumpukan kepada akhbar lain.


MENJADIKAN UTUSAN MALAYSIA DIPINGGIR ORANG MELAYU

Konspirasi terancang ditumpukan kepada akhbar Utusan Malaysia pula dengan menjadikannya akhbar ini tidak lagi berpengaruh lagi di kalangan Orang Melayu- maka diputuskan bahawa Utusan Malaysia tidak lagi boleh memainkan isu-isu memperjuangkan hak Orang Melayu.

Kita dapat lihat hari ini tidak ada isu yang memperjuangkan Orang Melayu dibuat - rancangan untuk melemahkan Utusan Malaysia berjaya apabila pembaca-pembaca setia akhbar ini yang terdiri daripada Orang Melayu melihat akhbar ini tidak lagi memperjuangkan Orang Melayu - bermulalah kejatuhan jumlah pembaca dan akhirnya edaran akhbar Utusan Malaysia terkini hanya kurang 200,000 naskah.

Apa yang menjijikan, akhbar Utusan Malaysia dijadikan wadah memperjuangkan Masyarakat Mamak maka munculah isu kas-kas, Utusan Melayu bermati-matian mempertahankan penggunaan kas-kas agar tidak diharamkan di restoran-restoran mamak – keadaan ini menyebabkan Orang Melayu semakin meluat dan lebih ramai lagi tidak mahu melanggan akhbar Utusan Malaysia.

MERUNDUMKAN JUALAN MAJALAH UTUSAN MELAYU

Setelah berjaya melemahkan Utusan Malaysia, rancangan diteruskan dengan menumpukan kepada Bahagian Majalah yang selama ini menjadi tulang belakang kepada Utusan Melayu - menjadi penyalur kewangan kepada syarikat kerana jualan majalah yang menguntungkan.

Bahagian Majalah dipisahkan daripada Utusan Melayu dengan ditubuhkan Utusan Karya - agendanya agar majalah tidak akan menjadi penyalur dana atau wang kepada syarikat.

Usaha-usaha ini dimulakan dengan membelanjakan berjuta-juta ringgit untuk menubuhkan Utusan Karya (tujuannya agar Utusan Melayu kekurangan mudah tunai) membabitkan pembayaran faedah kepada pekerja-pekerja yang dihentikan, pengarang majalah-majalah yang berjaya seperti Majalah Wanita di lucutkan jawatan dan dihantar ke Utusan Malaysia.

Akhirnya tinggallah pengarang-pengarang yang tidak berkaliber menerajui majalah - akhirnya kesemua majalah kehilangan pembaca tetap.

Rancangan untuk menjahanamkan Utusan Melayu semakin berjaya di mana Majalah yang selalunya mencatatkan keuntungan di antara RM5 juta hingga RM6 juta setiap tahun kini , hanya mencatatkan keuntungan kurang dari RM1 juta.

Satu lagi rancangan Geng Mamak itu berjaya, mengurangkan penyaluran wang kepada Utusan Melayu dalam usaha melemahkan kedudukan syarikat.


KOSMO! ALAT UNTUK MEMBANKRAPKAN UTUSAN MELAYU

Konspirasi itu tidak terhenti disitu, usaha untuk melemahkan Utusan Melayu terus di laksanakan, tindakan seterusnya menerbitkan Kosmo!, walaupun menyedari bahawa Utusan Melayu tidak mempunyai keupayaan dari segi kewangan dan tenaga kerja, diterbitkan juga akhbar tersebut.

Penerbitan akhbar ini menyaksikan pelaburan besar-besaran yang menelan belanja antara RM30 juta hingga RM50 juta dalam tempoh dua tahun. Tujuannya untuk melemahkan mudah tunai dalam syarikat serta syarikat menanggung kerugian.

Pada masa ini Kosmo! telah mencatatkan kerugian di antara RM15 juta hingga RM20 juta.

Kesan daripada pelaburan buruk yang disengajakan ini, ia telah berjaya mengurangkan keuntungan Utusan Melayu (M) Berhad dari RM20 juta setahun yang telah dicatatkan sejak Nasir Ali mengambil alih jawatan Pengarah Eksekutif kepada RM5 hingga RM6 juta seperti yang dicatatkan pada zaman-zaman Pengarah Eksekutif lain.

Konspirasi ini telah berjaya untuk melemahkan Utusan Melayu, maka agenda untuk mencantumkan Utusan Melayu dengan NST kini semakin menjadi kenyataan apabila Pengerusi Eksekutif dan Pengarah Eksekutif Utusan bertemu dengan Perdana Menteri, menyatakan bahawa Utusan Melayu memerlukan suntikan modal.

KERAMAT UTUSAN MELAYU MENYELAMATKAN UTUSAN MELAYU

Tanpa sedari oleh Pengerusi Eksekutif dan Pengarah Eksekutif, geng ini secara senyap bertemu dengan PM serta dengan disokong oleh menantu kesayangannya agar dicantumkan Utusan Melayu dan NST untuk menyelesaikan masalah Utusan Melayu.

Tetapi konspirasi kumpulan itu gagal apabila berlakunya tentangan hebat dari pekerja-pekerja Utusan Melayu dengan di sokong oleh pemimpin-pemimpin Melayu. Rancangan untuk menggabungkan Utusan Melayu dan NST dibatalkan.

Namun konspirasi geng ini belum berakhir, rancangan seterusnya dibuat - ditumpukan pula kepada satu lagi strategi.

Nantikan pada posting selanjutnya apa yang telah dirancang untuk menjahanamkan Utusan Melayu agar kumpulan media yang diterajui oleh kumpulan ini dapat di realisasikan.

Siri 2: Kebaculan Presiden NUJ Utusan Melayu

Pengendali blog menerima banyak komen mengenai tajuk ini dan jawapan TERHADAP semua persoalan,kutukan dan pelbagai lagi perkara di reply di bahagian comment di posting asal DAN DI POSTING INI MENGENAI Kebaculan Presiden NUJ Utusan Melayu. Terima Kasih

Isnin, 18 Jun 2007

Siri 1: Kebaculan Presiden NUJ Utusan Melayu

Manusia akan melakukan apa sahaja untuk mengekalkan kuasa yang mereka ada dan menggunakan apa sahaja untuk menjatuhkan orang yang cuba mencabar mereka dari terus berkuasa.

Sejak minggu lepas NUJ Utusan Melayu menghentam blog ini katanya bahawa ia bukan blog rasmi NUJ Utusan Melayu - memang benar ia memang bukan blog rasmi NUJ Utusan Melayu. Tetapi untuk pengetahuan blog ini telah beroperasi bertahun-tahun lamanya bagi menggantikan Suara NUJ-UM yang tidak diterbitkan lagi oleh Mantan Presiden NUJ Utusan Melayu dan semakin teruk lagi di bawah Presiden NUJ Utusan Melayu sekarang yang terus menjadi duri dalam daging kepada ahli-ahli NUJ Utusan Melayu yang kini kehilangan arah perjuangan sejak perpecahan berlaku di dalam kesatuan. Banyak perkara yang dipertahankan dan diperjuangkan dulu kini hanya tinggal kenangan sahaja, Presiden NUJ Utusan Melayu kini boleh dianggap sebagai Zombi Kampung Pokok Pisang bersekongkol bukan sahaja dengan Pengurus Kumpulan Sumber Manusia tetapi bersekongkol secara senyap dengan Ketua Pengarang untuk menarik sedikit demi sedikit faedah yang diperolehi oleh ahli-ahli NUJ Utusan Melayu yang dimulakan dengan penarikan balik Faedah Persaraan yang memang menjadi rencana bukan sahaja oleh lima bekas Pengurus Kumpulan Sumber Manusia tetapi juga oleh Pengerusi, Pengarah Eksekutif dan Ketua Pengarang.

Blog ini diwujudkan untuk memerangi bukan sahaja Pengerusi, Pengarah Eksekutif, Ketua Pengarang dan Pengurus Kumpulan Sumber Manusia tetapi juga Presiden NUJ Utusan Melayu yang sememangnya merupakan duri dalam daging dalam NUJ - dan harus di keluarkan dari NUJ Utusan Melayu bagi kebajikan ahli-ahli.

Blog ini akan terus menghentam, mendedahkan dan mentelanjangkan kepincangan yang berlaku di Utusan Melayu dan NUJ Utusan Melayu.

Kepada ahli-ahli NUJ Utusan Melayu teruslah melawat blog ini kerana ia merupakan wadah perjuangan kita untuk kebajikan pada masa akan datang.

Tunggu tulisan yang akan datang - akan mendedahkan lebih banyak lagi rencana yang dibuat oleh pemimpin-pemimpin tertinggi Utusan Melayu dengan sokongan Presiden NUJ Utusan Melayu untuk terus menindas ahli-ahli NUJ Utusan Melayu.

p/s kepada sesiapa yang sedang mencari-cari siapa pengendali blog ini, saya berada di sebelah kamu, saya bernafas dengan udara yang sama kamu sedut, saya berebut komputer yang sama dengan kamu (tetapi blog ini ditulis bukan dipejabat - ia ditulis secara maya - di mana-mana sahaja)

Ahad, 22 April 2007

Nak kena tendang ?

Umpan-umpan telah dipasang untuk menendang seseorang - tendangan maut - seperti Ramli Abdul Karim - yang ditendang dari Kosom! ke Utusan Malaysia - kali ini yang akan ditendang - ha kena periksa sendiri tetapi Isnin lepas dalam mesyuarat pengurusan mingguan - umpan telah dipasang - tendangan maut itu mungkin pada mesyuarat pengurusan pada minggu ini, jangan terkejut - apabila tendangan maut itu dilakukan pada minggu ini - pastinya umpan lebih besar akan dipasang pada mesyuarat kali ini. Kita lihat siapa yang kena.

Sabtu, 7 April 2007

KP - singkatan untuk apa

di Utusan Melayu - KP merupakan singkatan kepada Ketua Pengarang - namun bagi petugas-petugas Utusan singkatan KP ada banyak - Ketua Penyamun, Ketua Penjenayah, Ketua Perogol, Kaki Perempuan, Kaki Pengampu dan yang paling best Ketua Penyumpitan - Anda ada lagi apa maksud singaktan KP - sila poskan di laman blog ini.


( Peribadi Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary yang mempunyai - Kekayaan -RM1,425 juta - Ke 7 terkaya di Malaysia : `` Dalam hidup ini kita sebenarnya tidak ada status; ada masa di atas, ada masa di bawah’’ )

Friends of Police but Enemy of NUJ-UM

Wah-wah itu Khalid Mohd (KP-Ketua Pengarang namun ada yang melihat KP itu sebagai Ketua Penjenayah) di beri anugerah khas Friends of Police - namun bagi pekerja-pekerja utusan dia merupakan musuh ketat NUJ-UM - ini kerana dia merupakan KP yang paling tidak menghormati pekerja, paling kurang ajar di antara KP-KP di Utusan Melayu dan KP yang paling tidak mesra kesatuan. Patutlah di Utusan hari ini dia antara orang yang paling dibenci dan paling memboringkan dan kawan-kawannya hanya mereka yang kaki bodek - tapi hati-hati kaki bodek pun dia pulun semacam. Itulah kalau dah dasar mamak - memang mamak.


( Peribadi Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary yang mempunyai - Kekayaan -RM1,425 juta - Ke 7 terkaya di Malaysia: `` Kaya itu bukanlah kepada diri sendiri. Kaya itu adalah kepada kumpulan perniagaan ini, kepada bangsa dan kepada orang ramai. Saya hanya memegangnya untuk sementara sahaja.’’ )

Isnin, 2 April 2007

Kosmo! 100,000 Jalan Ke Neraka

Kosmo! kini telah mencatatkan jualan 100,000 naskah (p/s sama ada betul atau tidak kita pun tak tahu) namun dalam meraikan kejayaan ini diadakan konsert di Taman Tasik Titiwangsa - benar benar satu cara untuk meruntuhkan akhlak muda-mudi sekarang, tak tahulah berapa ramai pada malam itu selepas melihat konsert tersebut melakukan penzinaan, bercumbuan dan pelbagai lagi maksiat memang sebenarnya ia merupakan konsert 100,000 jalan ke neraka - sebab itulah walaupun mencatatkan jualan 100,000 ia tetap rugi dan sekarang ini dikatakan kerugian terkumpulan mencecah lebih dari RM10 juta.

Sekarang ni barulah hendak adakan Kenduri Kesyukuran - memang betul-betul bebal Pengarang Kosmo! - maka kita yang kerja di Utusan Melayu (M) Berhad pun dapat share 100,000 jalan ke neraka.

Rabu, 21 Mac 2007

SUARAKAN BANTAHAN ANDA DALAM BLOG INI

BANTAHAN DAN ADUAN ANDA DIPERLUKAN

NUJ-UM banyak menerima rungutan-rungutan daripada ahli-ahli yang sememangnya sejak awal tahun ini telah ditindas oleh editor-editor yang tidak berperkemanusiaan. Sehubungan itu blog ini dibentuk bagi membolehkan anda menyampaikan bantahan dan aduan anda - tanpa perlu menyatakan nama dan meja atau bahagian mana anda bertugas. Tindakan perindustrian akan diambil terhadap editor-editor terbabit berdasarkan bantahan dan aduan anda.

Bantahan boleh diposkan didalam bahagian comments - pastinya kita tidak boleh berdiam diri - tindakan mesti diambil terhadap editor-editor bangang ini -

Petugas-petugas Utusan boleh melayari blog ini di alamat: http://paknujum.blogspot.com atau emailkan ke utusan.nujum@gmail.com

Terima kasih - pengendali blog

PETUGAS UTUSAN TERUS DITINDAS

PETUGAS DINAFIKAN HAK BAYARAN OT DAN DP

PETUGAS-petugas Utusan Malaysia di nafikan hak untuk mendapat bayaran kerja lebih masa dan bayaran berganda memandangkan pengurusan yang membuat bajet untuk operasi 2007 telah memutuskan bahawa pemantauan kerja lebih masa bagi setiap jabatan secara bulanan dilakukan untuk membayar kenaikan gaji para eksekutif kanan.

Maka tidak hairanlah sekarang ni, kebanyakan editor-editor kanan yang bergaji melebehi RM7,000 ke atas menekan para pekerja dengan tidak menandatangani borang-borang OT dan DP petugas-petugas yang rata-ratanya hanya bergaji RM2,500 termasuk elaun kenderaan.

Bajet 2007 UMMB - ini adalah unjuran bajet

= Pendapatan RM341.9 Juta
= Kos Operasi RM337.9 Juta.
= Keuntungan sebelum cukai - RM4.1 juta

Kos eksekutif diunjurkan meningkat sebanyak RM2.4 juta (3.2%) setelah mengambilkira purata kenaikan gaji tahunan sebanyak 7% untuk eksekutif iaitu pelarasan gaji eksekutif sebanyak RM1.4 juta

Pihak Pengurusan Telah Mencadangkan Tindakan Di Bawah Dilaksanakan bagi memastikan eksekutif kanan terus mendapat kenaikan gaji yang di unjurkan mereka sendiri.

1) Jabatan Pengeluaran bersama Jabatan Pemasaran/Pengedaran perlu mengkaji dan memantau wastage akhbar akibat kadar pulangan yang tinggi.

2) Jabatan Pemasaran/Pengedaran diminta mengambil tindakan agresif mempromosi Kosmo! pada tahun 2007 selari dengan usaha untuk meningkatkan perolehan iklan akhbar ini yang dibajetkan sebanyak RM6 juta.

3) Pemantauan kerja lebih masa bagi petugas setiap jabatan secara bulanan dilakukan